Podstawy barmaństwa z elementami obsługi kelnerskiej
W maju 2018 r. młodzież z Pienińskiej Szkoły Branżowej I stopnia w Szczawnicy uczestniczyła w kursie „PODSTAWY BARMAŃSTWA Z ELEMENTAMI OBSŁUGI KELNERSKIEJ”. Kurs obejmował 40 godzin teoretycznych i praktycznych. Podczas jego trwania uczestnicy dowiedzieli się dowiedzieli się m. in. jaka była historia pierwszych barów i restauracji na świecie, zapoznali się z wyposażeniem w barach i restauracjach (podstawowym i komplementarnym) wg. obecnych trendów i podstawowych zasad obowiązujących w gastronomii na całym globie. W teorii i praktyce przyswoili sobie zasady obsługi barmańskiej i kelnerskiej, nauczyli się toastów i podstawowych zwrotów grzecznościowych w różnych językach. Dowiedzieli się o podstawowych zasadach psychologii stosowanej podczas obsługi gości. Robiąc pierwsze kroki praktyczne w barmaństwie poznali jak zastosować techniki sporządzania, miksowania i serwowania cocktaili wg. światowych norm (prawidłowe używanie sprzętów barowych). W drugiej części kursu nauczyli się nazewnictwa bielizny stołowej i praktycznego jej zastosowania podczas nakrywania i dekorowanie stołów na różne okazje (dobór kolorystyki, formy) oraz sztuki składania serwetek bankietowych. Kolejnym krokiem było zastosowanie zasad podczas pełnej obsługi konsumenta z zachowaniem zasad.
Uwieńczeniem kursu był egzamin z praktyczny i teoretyczny, po którym okazało się, że młodzież świetnie przyswaja wiedzę i jest gotowa i chętna do pracy w tych zawodach.
Prowadząca kurs: Agnieszka Ciesielka